Runkotöitä itse tehden

Anturavalun kuivuttua ja saatua bitumikerroksen alkoi odotettu osuus: seinäharkkojen ladonta! Ville innostui keväällä ajatuksesta, että kasaa itse talon rungon. Heliä hieman epäilytti ensin urakan suuruus. Ville löysi kuitenkin toisen itse rungon kasanneen henkilön ja vierailulla tämän työmaalla sai vahvistusta omalle suunnitelmalleen. Lisäksi valmistautumiseen kuului useiden Lammin ohjevideoiden katsomista, työohjeiden huolellista lukemista ja Lammin asennuskoordinaattorin kanssa työmaalla vierailu.

Talon runko tulee Lammin kuorikivestä. Ensimmäistä varvia ladottaessa on tärkeää, että harkot saadaan vaakasuoraan. Tätä varten harkkoja piti kiilata ja mitata niiden paikkoja huolellisesti. Ensimmäisen varvin ladontaan menikin yksi työpäivä, jotta harkot saataisiin mahdollisimman hyvin paikoilleen. Sen jälkeen työ kuitenkin nopeutui.

Ensimmäiset harkot anturan päällä

Muutaman kerroksen jälkeen tarvittiin telineet. Vaihtoehtoina oli käytettyjen ostaminen tai puutelineiden rakentaminen itse, mutta telineiden vuokraus vaikutti parhaalta ratkaisulta. Telineiden tarve on toivon mukaan vain pari kuukautta ja puutelineet olisivat tulleet saman hintaisiksi. Hakitelineet ovat tukevat ja leveillä telineillä on helppo liikkua. Telineiden kasauksessa Villellä oli kaveri mukana ja ne nousivat pystyyn puolessa päivässä.

Telineet kasattuina

Noin seitsemän työpäivän jälkeen pystyssä on seitsemän varvia, telineet ja tehty putkitukset alakerran lattiatasossa olevia pistorasioita varten. Lisäksi talon ulkopuolelle on kasattu pilariharkkoja kantamaan talon ja kallion väliin jääviä betonikansia. Talon taakse on alkanut nousta myös tukimuuri, joka pitää talon ulkopuolista täyttöä paikallaan yhdellä sivulla. Näiden töiden jälkeen runko on valmis ensimmäistä valua varten. Valuja meillä tulee kolme ennen välipohjaan tulevia ontelolaattoja johtuen kellarikerroksen korkeudesta.

Toistaiseksi Ville on tyytyväinen päätökseen tehdä runkotyöt itse. Harkkojen ladonta on kuulemma kivaa ja ne ovat korkeussuunnassa mittatarkkoja. Katsotaan, mikä on omatoimisen harkkorakentajan mielipide ensimmäisen valun jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *