Rinnetalo ilman massiivisia ulkotäyttöjä?

Meidän talo on louhittu kallioon. Kolmelta sivulta talon ympärillä on kalliota, joka nousee jyrkästi talon etureunasta takana noin neljän metrin korkeuteen. Käynti taloon on alapihan puolelta. Aika nopeasti suunnitteluvaiheessa Ville alkoi miettiä, miten tuo neljä metriä korkea ja metrin leveä tila talon takana yläpihan puolella täytetään sepelillä ja mitä se oikein maksaa. Jostain nousi esiin ehdotus siitä, että tila jätetään tyhjäksi ja päälle valetaan betonilaatta. Sitten vain ovi talon kylkeen ja käytössä on kapeaa, kosteaa ja viileää säilytystilaa. Toiselta puolelta tila rajoittuu talon ulkoseinään ja toiselta puolelta kallioon.

Villen kertoessa ideastaan minulle, muistin lähellä olevan talon, jossa on samanlainen ratkaisu. Koiran omistamisessa ja säännöllisessä lenkkeilyssä läheisillä omakotialueilla voi olla yllättävää hyötyä, kun alueen rakennukset ovat tulleet ainakin ulkoapäin tutuiksi. Vein Villen katsomaan taloa ja sen rakennuttaneet omistajat olivat sopivasti ulkopuuhissa. Ystävällinen perheenisä esitteli Villelle mielellään heidän varastona toimivaa talonviertä ja Ville sai vahvistusta suunnitelmilleen.

Saimme suunnitelmat kansilaatoille meidän rakennesuunnittelijalta. Tässä kohtaa olimme hyvin iloisia siitä, että olimme tinkineet niiden suunnittelun samaan pakettiin, jonka otimme Lammilta. Kyseessä ei ollut ihan tavanomaisin ratkaisu ja se vaati suunnittelijaltakin hieman pohdintaa. Betonikannet tukeutuvat kallion reunaan ja toiselta puolelta betonilla täytettyihin pilareihin. Ne eivät tule kiinni taloon.

Tällä hetkellä pystyssä ovat pilarit, joihin betonikannet tukeutuvat sitten myöhemmin. Maanpinta on talon vierellä lähes siinä, mihin se tulee jäämäänkin.

Talon takaosa. Takana maanpaineseinä, jonka toiselle puolelle tulevat portaat takapihalle.

Talon oikea reunus taas täytetään ja täytön päälle valetaan betoniportaat. Niitä pitkin pääsee etupihalta takapihalle.

Talon oikea reuna ennen täyttöjä. Tähän tulee portaat yläpihalle.

Mihin käyttöön syntyvä tila sitten tulee?

Kalliossa on paljon halkeamia, joista todennäköisesti tulee vettä. Tila on varmastikin kostea, eikä siksi sovellu ruostuvien asioiden säilytykseen.  Se on myös kapea, pitkä käytävä. Vielä ei ole oikein tiedossa, mitä siellä kannattaisi säilöä. Toisaalta sen rakentamisen syynä ei ollut saada lisää säilytystilaa, vaan ratkaista täyttämisestä tulevat haasteet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.