Ilmanvaihtoputkia ja yläpohjahommia

Tammikuun aikana talo tuntui etenevän kuin hidastetussa filmissä. Ville rakensi ja rakensi, mutta näkyvää etenemistä ei juuri tapahtunut. Ensin kattoon laitettiin läpiviennit. Sen jälkeen katto sai tuulenohjaimet pitämään puhallusvillaa paikallaan. Sitten kattotuolien väleihin pääsi ilmanvaihtoputket ja ne eristettiin. Lopuksi kiinnitettiin paikalleen höyrynsulkumuovi ja koolaus. Nyt kaikki on valmista puhallusvillaa varten.

Ilmanvaihtoputket meillä rakensi ammattilainen, kun Ville on työkseen iv-alalla.

Puhallusvillan kanssa kävi raksamoka. Se kuuluu Lammilta ostamaamme pakettiin ja huomattiin liian myöhään, että puhallusvilla pitäisi tilata 6 viikkoa etukäteen. Toimitus tilattiin viikolla 5 ja luvattiin viikolle 12. Tämä olisi lykännyt ikävästi lattiavalua ja sitä myöten koko projektia. Ville selvitti kuitenkin yrityksen, jolta Lammi villan tilaa ja kysyi, olisiko toimitusta mahdollista aikaistaa. Kävi ilmi, että pitkä tilausaika on kiireistä syksyä varten. Nyt yrityksellä oli väljempää aikataulussa ja puhallusvilla järjestyisi jo seuraavalle viikolle! Helpotus oli melkoinen.

Aikataulutus on rakentamisessa yksi haastavin osuus. Meillä tilanne on vähän helpompi, kun työt tekee yksi henkilö sitä tahtia kuin ehtii tekemään. Ei tarvitse jumpata yhteen eri urakoitsijoiden aikatauluja ja jännittää, pysytäänkö etukäteen luvatuissa valmistumisajoissa. Tavarat pitäisi silti saada tontille oikeaan aikaan. Meidän tontti on pieni, noin 450 neliötä, ja siitäkin suurin osa on ylärinteen puolella. Rakennustarvikkeita ei ole mahdollista säilöä tontilla viikkokausia odottamassa vuoroaan. Luminen talvi on tuonut myös haasteensa, kun pihalla kaikki on puolen metrin kinoksen alla. Tälläkin viikolla pari päivää jäi tyhjäkäynnille, kun työt tulivat valmiiksi ja seuraavat tarvikkeet olivat tulossa vasta maanantaiksi. Onneksi kyse ei ole isoista ajoista ja yleensä nämä hetket voi sitten käyttää tulevien työvaiheiden suunnitteluun ja tilausten tekoon.

Seuraavaksi meillä onkin vuorossa lattiavalujen valmistelutyöt. Tähän tulee menemään vähän enemmän aikaa, kun samalla muotitetaan ja valetaan meidän betonista valmistuvat portaat. Lattia ja portaat muuttavat talon ilmettä melkoisesti, joten lopputulosta odotetaan kovasti!

2 ajatusta aiheesta “Ilmanvaihtoputkia ja yläpohjahommia”

  1. Selkeä kuva ilmanvaihtokanavasta. Onko ilmanvaihto koneellinen? Putkisto näyttää kooltaan aika massiiviselta. Näin jossain kuvassa koneellisen ilmanvaihdon yhteydessä kapeamman putkiston. Täytyykin ottaa asiasta hieman selvää, koska oma remontti käsillä.

    1. Hei! Ilmanvaihto on koneellinen. Kanavat ovat lvi-suunnitelman mukaiset, mutta kuvassa niiden ympärillä on jo 100 mm eristevilla. Ehkä ne siksi näyttävät massiivisilta? Talotekniikka vie kyllä nykytaloissa tilaa ja rahaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *