Budjetoinnin hankaluudesta

Rakennamme kolmatta taloa. Eikö tällä kokemuksella ole jo helppo arvioida tarvittava budjetti oikein? En sanoisi, että on. Kokemus auttaa kyllä paljon. Osaamme paremmin arvioida, mihin kaikkeen työhön omat rahkeet riittävät. Mutta maatyöt ovat taas erilaiset kuin aiemmin. Lisäksi talon runkomateriaali on meille uusi. Hinnatkin ovat nousseet tässä vuosien varrella ja viime aikoina oikein kovastikin. Rakennusmääräyksetkin ovat kiristyneet. Miten olemme tehneet budjettia?

Lähdimme liikkeelle karkeista neliöhinta-arvioista. Meillä oli omat toteutuneet kustannuksemme aiemmista projekteista ja luimme viime aikoina rakentaneiden kokemuksista. Tässä kohtaa arvioimme mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin. Näin saatiin kokonaisarvio projektille ja pystyttiin miettimään, millaiseen tonttiin meillä on varaa. Hinta-arvioita saa myös muuttovalmiista talopaketeista. Näissä lähtöhinnoissa tosin pintamateriaalit ovat perustasoa, mutta toisaalta säästöä voi saada omalla työllä. Paketteihin pitää myös muistaa lisätä maanrakennuksen, pihan ja erilaisten lupien ja vastuuhenkilöiden kustannukset.

Tontilla on iso merkitys kustannuksiin. Meillä oli aika rajattu alue pääkaupunkiseudulta, mistä tontin halusimme. Vaihtoehtoja ei ollut runsaasti. Ville ihastui kallioiseen tonttiin hyvällä sijainnilla. Edellisen asunnon naapuri oli onneksi louhintayrittäjä ja pyysimme häntä käymään katsomaan tonttia ja arvioimaan louhinnan hintaa. Louhinta on meillä ollut kallista, mutta se on ollut tiedossa alusta asti. Usein maanrakennustyöt ovat budjetin suurin yllätys. Siksi niihin kannattaa varata budjetissa reilusti rahaa.

Rakennustarvikkeiden hintoja voi etsiä netistä. On kuitenkin vaikea tietää ja muistaa etukäteen, mitä kaikkea tarvitaan. Meillä on ollut apuna ammattirakentamiseen tarkoitettu Rakennusosien kustannuksia -kirja. Oma kirjamme oli jo ostettaessa pari vuotta vanha, mutta korotimme hintoja omissa laskuissamme ainakin rakennuskustannusindeksin nousun verran. Kirjasta löytyy kustannusarvioita kokonaisuuksille, kuten alapohja. Siitä löytyy kustannukset myös työn osuudelle. Tosin yksittäisen omakotitalon rakentajan tilaama työ on todennäköisesti kalliimpaa, se on hyvä huomioida.

Meidän suosikkilukemistoa viime vuodelta!

Nakutellessamme hintoja Exceliin huomasimme, että kokonaisarviosta tulee suuri. Se tietysti harmittaa ja houkutus on lähteä arvioimaan joitakin osia halvemmaksi. Yritimme pitää pään kylmänä ja ennemminkin karsia toiveistamme. Suunnittelun edetessä talomme pieneni koko ajan, jotta budjetti pysyisi maltillisena. Uskomme, että lopputulos täyttää kuitenkin meidän perheen tarpeet.

Huolellisesta suunnittelusta huolimatta eteen on tullut rakentamisen aikana asioita, joita emme ole huomioineet budjetissa. Toisaalta olemme joihinkin kohtiin varanneet rahaa enemmän kuin on tähän mennessä tarvittu. Vielä olemme pysyneet budjetissa. Teemme parhaamme pysyäksemme siinä jatkossakin.

Mikä se rakennusbudjetti sitten on? Noin 2400 € kokonaisalaneliötä kohti, kun rakennustyöstä tehdään suurin osa itse ja kyseessä on paljon louhintaa vaatinut, rinteeseen rakentuva kivitalo.

(artikkelikuva Pixabaysta, meidän budjetissa ei onneksi pyöritetä noin isoja lukuja)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *