Maatöiden valmistuttua oli aika tehdä betonikannet meidän ”vallihaudan” päälle. Kuten aiemmin kirjoitin (linkki), meidän rinnetalon ympärys täytetään vain yhdeltä seinältä ja siihenkin tulee ulkoportaat takapihalle. Kaksi sivua jää auki kalliosta taloon. Nämä kuilut peitettiin paikalla valetuilla betonikansilla. Betonikannet toimivat yläpuolelle tulevan terassiin pohjina ja alapuolelle jää varastotilaa. Tällä ratkaisulla haluttiin säästää täyttöihin menevää rahaa ja toisaalta lisätä säilytystilaa. Sitä ei ole kai koskaan liikaa? Tosin tämä säilytystila on todennäköisesti aika kostea, joten ihan mitä tahansa siellä ei voi pitää. Ehkä siitä tulee iso hillo- ja viinikellari?
Kuten tässä ja muussakin rakentamisessa pyrimme tekemään mahdollisimman paljon itse ja mielellään edullisesti. Haimme jo viime syksynä muutaman lastin käytettyjä valumuotteja edullisesti. Niistä Ville askarteli muotit betonikansille.
Yleensä allekirjoittanut ei ole rakennustöissä mukana, mutta betonikansien tekemisessä pääsin auttamaan. Kannoimme yhdessä etupihalta raudoitusverkot takapihalle. Jyrkän kallion ja puuttuvien pihaportaiden vuoksi verkkojen kanssa piti kiertää koko tontti. Vajaan sadan metrin kierros 63 kilon verkkojen kanssa kyllä tuntui! Lisäksi pääsin vibraamaan betonia. Vibrauksella varmistetaan, ettei betoniin jää ilmakuplia, mitkä heikentäisivät sitä. Se ei ole kuitenkaan vaikeaa ja haastavinta oli ehkä pysyä pystyssä paksussa betonimassassa raudoituksen päällä.
Talon päätysivulle meni kymmenisen kuutiota betonia muottiin 24-27 senttimetrin paksuudelta. Se tarkoittaan noin 25 tonnia betonia. Hieman taas jännitti muottien kestäminen, kun ei tässä kuitenkaan olla ammattilaisia. Valu meni kuitenkin hyvin ja vanhat muotit pysyivät kasassa! Vähän ne olivat joustaneet pohjasta, mutta sitä tuskin tulee huomaamaan. Kuilun katto on noin 3,6 metrin korkeudella ja valaisimet kiinnitetään kattoon.
Lopuksi valettu betonikansi kasteltiin ja se jäi kuivumaan pressujen alle. Kastelua jatketaan kaksi viikkoa. Myöhemmin se saa päälleen bitumin ja terassilaudoituksen. Talon toisella sivulla on edellisellä viikolla valettu kansi.
Mitä nämä kannet tulivat maksamaan? Tarkkaa hintaa on vaikea arvioida. Kansille tehtiin pilarit samalla, kun talon runkoa rakennettiin ja pilarit valettiin samalla kun talon seinätkin. Pilareiden materiaalit kuuluivat meidän talopakettiin. Raudoitusverkkoa oli tilattu myös isompana eränä aiemmin, niiden ja kiinnitystarvikkeiden osuus tähän työhön oli noin 1800 €. Käytetyt muotit maksoivat pari sataa euroa ja lisäksi kului muuta puutavaraa, jota oli aiemmin hankittu. Kaksi betonivalua olivat yhteensä noin 2500 euroa. Valuihin vuokrattiin holvitukia pariksi viikoksi kahdella sadalla eurolla. Yhteensä siis vajaa 5000 € pilareiden lisäksi. Työaikaa muottien tekoon, tukemiseen ja valuihin meni kahdelle betonikannelle parisen viikkoa.
Kiitos perusteellisesta kuvaraportista. Hienoa jälkeä näytti syntyvän. Seurasin erästä betonivaluprojektia tuossa lähistöllä ja huomioni kiinnittyi erikoiseen raudoitukseen. Minulle selvisi, että se oli nimeltään neliökoroke, erityisen lujaa käyttöä varten. Se ei näyttänyt ollenkaan samanlaiselta harjateräsraudoitukselta kuin jota olemme tavallisesti tottuneet näkemään. Rakennustekniikka on kyllä kiinnostavaa.
Kiitos tästä kirjoituksesta ja selkeästä kuvakokoelmasta. Itselläni on haaveissa myös saada lähivuosina rakennettua rinnetontille talo. Olenkin miettinyt, miten terassit valmistetaan kestäviksi rinnetaloissa? Tästä kirjoituksesta oivalsin, että betonin paikallavalu ammattilaisen tekemänä taitanee olla ainoa järkevä vaihtoehto.
Kiitos kommentistasi!