Miten harkkotalo sopii omatoimirakentajalle?

Kaupallinen yhteistyö: Lammi

Yksi merkittävä etappi tässä projektissa saavutettiin jokunen viikko sitten, kun viimeinenkin halkaistu harkko asetettiin paikoilleen. Nyt talo olisi aika lailla valmis rapattavaksikin, mutta meillä se jää odottamaan ensi kesää.

Tässä kohtaa on hyvä ottaa pieni muisteluhetki ja palata rakentamisen alkuvaiheisiin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun rakensimme talon harkoista. Miltä se on tuntunut verrattuna aiempiin puutaloihin? Tein Villelle muutaman kysymyksen.

Miksi halusit rakentaa talon Lammin Kuorikivistä?

– Talomme on rinnetalo, joten puutalo ei ollut vaihtoehto. Kun kerran kellarikerros piti tehdä kivestä, niin halusimme koko talon samasta materiaalista. Lammin harkoilla on hyvä maine esimerkiksi mittatarkkuuden suhteen. Lammin harkkoihin tuntui myös löytyvän hyvät rakentamisohjeet. Yhtenä vaihtoehtona oli betonielementti, johon olisi tullut rappaus eristeen päälle. Mietimme kuitenkin pinnan kestävyyttä, jos siihen vaikka osuu jotain. Kuorikivellä saa kestävämmän pinnan verrattuna eristeen päälle rapattuun seinään.

Miten rakentaminen Kuorikivistä sujui?

– Rungon tekeminen oli selkeää hommaa. Jäin töistä pois rakentamaan ja tein rungon käytännössä yksin. Valupäivinä oli mukana yksi tai pari kaveria auttamassa. Minulla oli Haki-telineet talon sisäreunoilla ja harkot nostettiin suoraan telineille, kun ne tuotiin. Näin harkkoja ei tarvinnut kantaa maasta telineille. Perustusten teon aloittamisesta siihen, että kattotuoleja päästiin nostamaan, meni noin 3 kuukautta. Meidän talon pohja on tosin lähes neliö, mutta alakerrassa oli joitain kantavia väliseiniä.

Mitä hyviä puolia Kuorikivillä mielestäsi on?

– Kuorikiviä oli tavallista harkkoa helpompi nostaa, sillä harkon painopisteen saa lähemmäs vartaloa. Se oli myös helpompi valaa, kun täytettävänä oli yksi leveämpi aukko kahden kapeamman sijaan.

Talo etupihan suunnasta. Ruokailutilan ikkunan ympärille tulee uloke, joka toimii pienenä tuuletusparvekkeena.

Mikä yllätti harkkorakentamisessa puutaloon verrattuna?

– Itse runko nousi mielestäni melko ripeästi. Yksittäinen harkko painaa 27 kiloa ja olin pelännyt, että selän kanssa tulee ongelmia. Sellaisia ei kuitenkaan tullut. Kovaa työtähän harkkojen nostelu oli, mutta sujui mielestäni mukavasti. Sisätasoituksiin emme olleet kuitenkaan budjetoineet riittävästi rahaa, se pääsi harkkotalossa vähän yllättämään.

Mitä tekisit toisin, jos rakentaisit vielä harkkotalon?

– Maatöiden venymisestä johtuen pääsin aloittamaan vasta syyskuun loppupuolella. Koko ajan oli pientä kiirettä, kun talvi alkoi painaa päälle. Toista kertaa en haluaisi aloittaa rungon rakentamista näin myöhään vaan mieluummin pari kuukautta aikaisemmin.

– Omakotitalon rakentaminen on pitkä ja välillä henkisesti raskas projekti. Tämä on kolmas talo ja itsellä on ikää jo neljänkymmenen päälle. Jos seuraava taloprojekti joskus tulisi, niin vähentäisin oman työn osuutta. Tähän taloon olen vielä tehnyt hyvin paljon itse rungon lisäksi.

Talon kylkeen, kallion ja rungon väliin tulee käytävä, joka toimii varastona.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *