DIY: Saareke betonista

Meidän edellisessä talossa saareke oli tehty betonista ja vaikka se vähän vaati varovaisuutta käytössä, niin halusimme sellaisen uuteen taloonkin. Kivitaso olisi toki myös todella hieno, mutta itse tehty betonitaso tulee huomattavasti halvemmaksi. Varsinkin kun halusimme työtason materiaalin jatkuvan päädyissä alas vesiputousmaisesti. Itse tehty työtaso vaati useita työvaiheita, mutta lopputuloksena on uniikki ja rouhea saareke!

Valumuottia varten tilasimme hollantilaisesta verkkokaupasta https://www.dutchdesignbeton.com/ Z Counterformin valulistat. Näitä sai aiemmin Suomestakin, mutta valitettavasti ei enää. Listojen avulla työtaso voidaan valaa paikalla vanerista tehdyn pohjalevyn päälle niin, ettei pohjalevy jää näkyviin. Listoihin meni kolmisensataa euroa ja ne olivat suurin yksittäinen kulu työtasossa.

Päätyihin tehtiin muotit vesivanerista ja havuvanerista. Havuvaneri tuli vasten saarekkeen kaappeja ja jäi pohjaksi valuun. Vesivaneri kiinnitettiin siihen ruuveilla valun ajaksi niin, että valun paksuudeksi tuli pari senttiä. Muotit raudoitettiin millin paksuisella sinkityllä teräsverkolla. Viimeksi jätimme raudoituksen pois ja käytimme Z Counterformin lasikuituverkkoa. Taso kuitenkin halkesi tiskialtaan ja lieden reunoista. Tällä kertaa pelasimme varmemman päälle. Verkon lisäksi tiskialtaan ja lieden reuna vahvistettin 5 mm rst-harjateräksellä. (Lieden päätyyn tuli kuitenkin hiushalkeama, joten terästä olisi pitänyt olla lieden toisellakin reunalla.)

Valmis muotti saareketta varten.
Tiskiallasta ja hanaa varten tehty aukko. Aukon etureuna on vahvistettu 5 mm rst-harjateräksellä.

Laasti sekoitettiin itse myllyssä ja siihen lisättiin mustaa sementtiväriä, jotta lopputulos ei olisi ihan vaalea. Sementtilaastia meni noin yhdeksän säkkiä. Laastista yritettiin saada mahdollisimman jäykkää, jotta lopputulos olisi kestävä ja kuitenkin seos saataisiin ujutettua kahden senttimetrin levyiseen muottiin. Päätyjen onnistuminen vähän jännitti, mutta vibraattorin avulla massaa valui riittävästi myös kapeaan muottiin. Tasoa vibrattiin myös päältä, jotta betoniin ei jäisi ilmakuplia.

Betonimassan vibrausta, jotta se saadaan valumaan päätyihin.

Valun jälkeen työtaso hierrettiin ja liipattiin. Hiertämisessä pintaa hierretään muovihiertimellä pinnan tasaamiseksi ja tiivistämiseksi. Sen ansiosta betonista saadaan lujempaa. Liippauksessa pintaa vedetään metalliliipillä ja tarkoituksena on edelleen tasoittaa pintaa.

Hiertämisen jälkeen liippaus työn alla.

Työtaso sai kuivua muovien alla pari viikkoa ja ensimmäisen viikon ajan sitä vielä kasteltiinkin. Sitten muotit otettiin pois. Työtason pinta hiottiin ja käsiteltiin puisille työtasoillekin sopivalla Osmo Colorin värittömällä TopOil-öljyvahalla. Betoni itsessään on huokoista ja öljyvahalla se saadaan vettä hylkiväksi. Joudumme uusimaan käsittelyä tulevaisuudessakin, joten ihan vaivaton tämä taso ei ole.

Tasosta tuli meidän mielestämme oikein kiva! Haluamme kotiimme teollista henkeä ja saareke betonista on sopivasti rouhea päädyissä olevien ruuvinjälkien, pienten reikien ja värinvaihtelun ansiosta. Koko työtason tarvikkeiden hinta oli noin 500 €, tosin vanerit meiltä löytyivät jo valmiina. Seinien tasoitustyön vuoksi meillä on ollut aika pölyistä ja keittiökin on vielä ihan kesken. Toivon mukaan valmista saareketta ja keittötä pääsee kuitenkin ihailemaan muutaman viikon päästä!

Valumuotit irrotettuna ja pinta hiottuna.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *