DIY: Rimakatto kertopuusta

Kun taloa suunniteltiin, oli Instagram täynnä rimakattoja. Ja mehän tykätään puusta sisustuksessa. Meillekin siis rimakatto! Instagramista tuli myös idea leikata 39*66 mm mittaisia kertopuutolppia kolmeen osaan ja tehdä niistä rimat. En enää muista kuka sen keksi ensin, mutta kiitos hyvästä ideasta! Ville leikkasi kertopuut sirkkelillä, hioi kevyesti ja käsitteli himmeällä Teknoksen Helo Solana Waxilla. Sävy yritettiin valita lähelle meidän tulevaa parkettia.

Rimakaton pohjaksi tuli mustaksi maalattu kipsilevy.

Ensin ajattelimme laittaa pohjaksi musta huovan. Sitten kuulimme putkimiehemme kaverista, jolla on vastaava ratkaisu ja äänet kuuluvat häiritsevästi läpi. Meidänkin yli menee jonkin verran lentokoneita ja päätimme pelata varman päälle. Pohjaksi asennettiin kipsilevyt, jotka maalattiin kaksi kertaa mustalla. Levyjen saumoja tai kiinnitysruuveja ei kuitenkaan tasoitettu – nehän eivät rimojen välistä juuri näy. Rimat kiinnitettiin 10 mm välein koolauslautoihin, joihin kipsilevytkin oli kiinnitetty. Niiden kanssa sai olla tarkkana, jotta rivit pysyivät suorina. Asennuksessa olikin työlästä ensin mitata oikea pituus telineeltä ja sitten käydä kiinnittämässä rima.

Rimat asennuksessa.

Työtä tässä katossa oli, mutta se onnistui hyvin näin harrastelijarakentajaltakin. Rimojen asennukseen meni suunnilleen viikon verran työaikaa. Neliöitä oli noin neljäkymmentä, sillä keittiön kohdalla on mustaksi maalattu alaslasku. Muuten olokeittiön katto on rimaa. Aluksi mietimme rimaa muuallekin, mutta sen työläyden vuoksi olemme tyytyväisiä tähän.

Rimakatto keittiön alaslaskun ympärillä.
Rimakattoa olohuoneeseen päin.

Meillä on olohuoneen seinät kipsitasoitetta, jolla pyritään saamaan betonimainen tunnelma. Puu katossa tuo kivasti pehmeyttä sen vastinpariksi. Lisäksi rimakatto parantaa tilan akustiikkaa. Olohuoneen yleisvaloksi ostimme kapeaa led-nauhaa, jonka mahtuu rimojen väliin. Näin valoja ei edes huomaa, jos ne ovat pois päältä.

Valmis rimakatto led-nauhoineen. Maalattavaa seinää vasten tuleva rima odottaa vielä asennusta.

Kylpyhuoneiden kattoja lukuunottamatta katot ovat meillä valmiit! Juuri nyt työn alla ovat kylpyhuoneiden laatoitukset, joten pian päästään niidenkin kattojen pariin. Ensin pitäisi päättää, mitä saunan seiniin ja kattoon tulee. Viimeisiin raksaviikkoihin kuuluu paljon päätöksiä ja valinnanvaikeutta.

12 ajatusta aiheesta “DIY: Rimakatto kertopuusta”

 1. Veli-Matti Vuorensyrjä

  Upea talon rakensitte! Rimakatto on upean näköinen ja keittiö myös. Me olemme myös miettineet taloa, itse ei pysty eikä osaa juuri mitään tehdä mutta talo olisi helpompi rakentaa kun tontti on tasainen ja yksikerroksinen. Joko puutalo tai EPS-talo, vielä ei ole asia ratkennut. Suunnitelmia tehty miten huoneet sijoittuisivat.
  Joudumme luultavasti rakentamaan, jos päädymme EPS-taloon, vähän hitaammin ja sopeutumaan että kaikki ei tule kuntoon ihan heti.

  1. Kiitos kommentistasi! Tasainen tontti on kyllä rinnetonttia helpompi. Itseäni kiinnostaisi myös CLT-talo, jos tässä vielä joskus tulisi rakennettua. Nauttikaa suunnitteluajasta ja toivottavasti projekti sujuu hyvin!

 2. Hei, Kiitos kun jaot tämän teidän projektin! Meillä tulee myös samanlainen katto ja itse asiassa K-rauta suositteli myös samaa käsittelyainetta.

  Hioitteko te rimat? Ja jos hioitte, niin millä? Aloitin hiomaan ja nyt on ehkä 10% rimoista hiottu ja on kyllä järkyttävä homma.

  1. Hei, rimat hiottiin kevyesti käyttämällä epäkeskohiomakonetta. Hiomapaperin karkeus oli 120 ja sillä saatiin rimoista tikut pois. Tsemppiä hommaan, lopputulos varmasti palkitsee!

 3. Hei, meillä myös ajatuksena laittaa kipsilevy rimamaton pohjalle ääneneristävyyden takia. Onnistuiko kiinnitys kipsilevyn läpi viimeistelynaulaimella vai miten kiinnititte rimat?

    1. Hei! Anteeksi, tämä sinun kommenttisi jäi kesälomalla huomaamatta ja unohtui kokonaan. En osaa sanoa sävystä, mutta yritän kaivaa tiedon. Tosin nyt se on varmaan jo myöhäistä.

 4. Moikka. Minkä pituisia ja paksuja nauloja käytitte? Onko rimat pysyneet edelleen hyvin katossa? Sama projekti alkamassa piakkoin ja hakusessa oikean tyyppinen naula/pyssy 🙂

  1. Hei! Naulojen koko on 50 * 1,2 mm. Ne ammuttiin tavallisella viimeistelynaulaimella kipsilevyn läpi alla oleviin koolauspuihin. Koolausväli on 300 mm. Rimat ovat pysyneet katossa ihan hyvin. Jos ne ampuu vain kipsilevyyn kiinni, niin sitten ne eivät pysy. Työn iloa!

  1. Melkein ostettiin seinäkiinnitteiset, mutta sitten päädyttiinkin Visorin vekkikaihtimiin ja jätettiin muuten verhot pois yleisistä tiloista. Makuuhuoneissa on verhot, mutta niissä ei olekaan rimakattoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *