Radiatamänty – saunan puut päin mäntyä

Kevään saapuessa ja pihatyöprojektien käynnistyessä, päätin palata bloginkirjoittamisen pariin. On ollut hiljaista muuton jälkeen, kun muuton jälkeen iski jonkinasteinen raksaväsymys. Mutta nyt on aika kunnostautua kirjoittamisessa ja esitellä teille uutta saunaamme. Erityisen ilahtuneita olemme olleet valitsemastamme puutavarasta, joka on radiatamänty.

Meidän edellisessä saunassa lauteet olivat radiatamäntyä ja pidimme kovasti sen vahvasta väristä. Tällä kertaa huomasimme, että radiatamäntyä oli vaikea löytää tai sen hinnat olivat pilvissä, yli 100 €/m2. Saunan puutavarassa oli muutenkin viime syksynä saatavuusongelmia johtuen Ukrainan sodasta. Täytyi siis miettiä muita vaihtoehtoja, mutta myös leppä ja haapa osoittautuivat kalliiksi. Erityisesti haluamamme sts-profiilin paneelit olivat haasteellisia löytää kohtuuhintaan. Harkitsimme hetken jopa kuusta, mutta emme halunneet lisävaivaa sävyttämisestä. Olimme jo käyttäneet paljon aikaa ja vaivaa sävyn etsimiseen seiniin ja portaiden listoihin.

Joskus rakentaessa kuitenkin kokee iloisia yllätyksiä. Tällä kertaa yksi sellainen oli alennusmyynti sopivaan aikaan. Olin taas vertailemassa ties monennetta kertaa eri paneelien hintoja, kun huomasin Puutoimi-nimisen sahatavarakaupan sivuilla ilmoituksen 23 % alennuksesta saunapuutavarassa! Kun lähtöhintakin oli kohtuullisempi kuin monella muulla liikkeellä, piti ottaa heti puhelin kouraan ja kysyä, kuinka paljon ja minkä mittaisia paneeleja löytyy. Meillä on saunan pääty 2,7 metriä leveä ja sopivasti löytyi jopa 3,3-metristä paneelia. Toimituskin onnistui kohtuuhintaan Ylöjärveltä terminaaliin Vantaalle, mistä Ville sai haettua puut peräkärryllä. Varasin nopeasti paneelit itselleni, sillä pelkäsin niiden loppuvan.

Kiitos Puutoimelle ripeästä ja asiallisesta asiakaspalvelusta! Erityisesti pidin siitä, että myyntihenkilökuntaa tavoittaa iltaisin kuuteen asti ja lauantaisin. Näin työssäkäyvänä ihmisenä välillä ärsyttää huomata unohtaneensa soittaa johonkin liikkeeseen, joka on tietysti jo mennyt kiinni.

Kiuas on jo aiemmin hyväksi havaittu Iki-kiuas. Suurempi 12 kW malli lämpenee riittävän ripeästi ja tarjoaa pehmeät löylyt.

Olemme ilmeisen yksinkertaisia ihmisiä, sillä pidämme vähästä vaihtelusta. Siksi päätimme valita sekä paneelit että lauteet samasta puusta. Radiatamänty on punertavaa ja lähes oksatonta. Luonnossa puunsyyt näyttävät rauhallisemmilta kuin kuvissa. Samaa paneelia jatkuu myös kylpyhuoneiden katossa, luoden saumattoman ja harmonisen ilmeen.

Saunan lasi-ikkunat ja -ovi tulivat Hietakarilta. Olemme olleet tilaukseemme muuten tyytyväisiä, mutta mustan metallikahvan sijaan saimme vaalean puukahvan. Hietakarilta ei ole vielä viiden kuukauden aikana vastattu reklamaatioviestiimme. Ehkä joskus?

2 ajatusta aiheesta “Radiatamänty – saunan puut päin mäntyä”

 1. Hei!
  Todella kaunis sauna teillä. Sopisiko kuitenkin kysyä rimakatosta 🙂
  Teillä on rimakaton alla mustaksi maalattu kipsilevy, onko se toiminut akustiikan kannalta miten? Suurin osa netissä näkyvistä rimakatoista on tehty suodatinkankaan päälle. Kovasti kehutaan rimakaton akustoivaa vaikutusta, mutta onko se kuitenkin se kangas siellä alla mikä akustoi…

  Kiitos jo etukäteen.

  1. Hei!

   Valitettavasti meillä kaikuu jonkun verran olohuoneessa. Ehkä akustiikkalevy rimakaton alla olisi toiminut paremmin. En usko, että ohut maanrakennuskangas akustoi, vaan ennemminkin se eristemateriaali siellä takana. Ulkopuolisia ääniä meidän ratkaisu eristää kuitenkin kivasti, tästä kun lentää lentokoneita jatkuvasti yli ja moottoritiekin on lähellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *